Vargha Tamás

SzékesfehérvárPiac tér 12-14.1. választókerület
2014 Oct. 7 13:00

A haza szabadságáért adták életüket

Az aradi vértanúk a haza szabadságáért adták életüket, azért az országért, amely 1848-49-ben vált egységessé, egyesülve a gyászban és a kegyeletben – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 6-án hétfőn, a Békés megyei Békéssámsonon tartott fáklyás felvonulással egybekötött ünnepélyes koszorúzáson.

 

Az államtitkár az aradi vértanúk napja alkalmából tartott megemlékezésen elmondta: az 1848-49-es szabadságharcot követő megtorlás éveiben nem szabadott emlékezni a 13 vértanúra, vagy a Budapesten főbe lőtt Batthyány Lajos miniszterelnökre és a majd 160 kivégzett honvédra, a hadifogságba hurcoltakra, illetve azokra, akik emigrációba kényszerültek. „A társadalom megrendült, a gyász mindenkit megrázott, alig volt család, amely ne lett volna érintett a katasztrófában, de, ahogy erősödött a nemzeti önbecsülés, szabadabbá lett az emlékezés is, az addig tiltott kegyelet”.

 

Aztán 1861-ben „megmozdult” Arad, gyűjtés indult a kivégzett 13 vértanú emlékének megörökítésére. A városban felállított emlékmű a nemzet közös emlékezete késztette, tisztelet a hősök előtt, akik között nem csak magyarok, hanem más nemzetiségűek is voltak – „de mindannyian a magyar szabadságért adták életüket”. A XX. századi háborúk és diktatúrák „árnyékában” az aradi emlékműre már csak kevesen emlékeznek, hiszen 1925-ben lebontották, és csak 1999-ban állították fel újra – mondta.

Vargha Tamás

Székesfehérvár, Piac tér 12-14.
eseménynaptár